خاطرات تلخ و شیرین ایران از بازیهای آسیایی؛ افتخار، ناکامی و حاشیه
به گزارش فوتبال 360، بازیهای آسیایی اولین تورنمت رسمی است که تیم ملی در آن شرکت کرد و بازیهای آسیایی 1951 نخستین تجربه تیم ملی در یک مسابقات رسمی است. این رقابتها در طول تاریخ تاثیر زیادی روی فوتبال ایران گذاشته و بعضاً تبعات مثبت و منفی به بار داشته است. به بهانه برگزاری بازیهای آسیایی 2022 خاطرات تلخ و شیرین فوتبال ایران در این مسابقات مرور شده است.
افتتاح معبد بزرگ فوتبال آسیا
ورزشگاه بزرگ آزادی که امروز به حالت نیمه مخروبه در آمده است به مناسبت میزبانی ایران در بازیهای آسیایی 1974 به بهرهبرداری رسید. هرچند که قبل از این بازیها چند بازی دوستانه و باشگاهی در آن برگزار شد ولی افتتاح رسمی آن به بازیهای آسیایی 1974 بازمی گردد که با قهرمانی فوتبال ایران در این مسابقات همراه بود. میزبانی بازیهای آسیایی میراثی ارزشمند مثل مجموعه ورزشی آزادی که نه تنها در فوتبال بلکه که در رشتههای متعدد ورزشی فعال است به جای گذاشت.
جنجال بزرگ در سئول
مشهورترین شورش تاریخ تیم ملی پس از بازیهای آسیایی 1986 سئول رخ داد. این اتفاق پس از یک اردوی پرتنش و حذف ایران برابر کرهجنوبی در ضربات پنالتی رقم خورد. پس از این مسابقه 14 بازیکن مشهور تیم ملی با امضای نامهای اعلام کردند که قادر به ادامه همکاری با تیم ملی نیستند. البته تعدادی از استعفاکنندگان بعداً استعفای خود را پس گرفتند ولی بقیه حداقل تا زمان حضور پرویز دهداری جایی در تیم ملی نداشتند. از جمله معروفترین بازیکنانی که از تیم ملی کنارهگیری کردند، میتوان به فرشاد پیوس، ضیا عربشاهی، مرتضی یکه و محمد پنجعلی اشاره کرد.
افتخار آفرینی در پکن
بازیهای آسیایی 1990 بدون تردید نقطه عطفی در فوتبال ایران به شمار میآید. پس از سالها ناکامی، تیم ملی در شرایطی توانست قهرمان بازیهای آسیایی شود که کمتر کسی احتمال میداد که شاگردان علی پروین توان غلبه بر کرهجنوبی غول آن روزهای فوتبال آسیا را داشته باشد. آن قهرمانی باعث پویایی در فوتبال ایران شد و پس از آن قهرمانی استقلال و پاس در جام باشگاههای آسیا و پرسپولیس در جام در جام آسیا را به همراه داشت.
سقوط فوتبال ایران در هیروشیما
پس از قهرمانی در بازیهای آسیایی 1990 بسیار بعید به نظر میرسید که فوتبال ایران به این سرعت سیر نزولی را طی کند. بعد از ناکامی در جام ملتهای آسیا 1992 و انتخابی جام جهانی 1994 تیم ملی پس از 19 سال سرمربی خارجی به کار گرفت و استانکو پوکله پوویچ سکاندارهدایت تیم ملی شد. به جرات میتوان گفت که تیم ملی بدترین نمایش 50 سال اخیر خود را در آن مسابقات ارائه کرد و در گروهی که چین، ترکمنستان، یمن و بحرین حضور داشت تنها 5 امتیاز گرفت و حذف شد.
ظهور کریمی و هاشمیان
بازیهای آسیایی 1998 آخرین دورهای بود که مسابقات با تیم ملی بزرگسالان برگزار شد. تیم ملی پس از حضور موفق در جام جهانی 1998 پا به این مسابقات گذاشت. هرچند که شاکله اصلی تیم ملی نسل پرافتخار جام جهانی بود ولی بازیکنان جدید به تیم ملی راه یافتند که بعدها در تاریخ فوتبال ایران چهره شاخصی شدند که از آن جمله میتوان به علی کریمی و وحید هاشمیان اشاره کرد. تیم ملی در آن در بازیها به مدال طلا دست یافت.
فاجعه در اینچئون
پس از آنکه در بازیهای آسیایی حضور تیم ملی بزرگسالان ممنوع شد، فوتبال ایران تنها در سال 2002 به قهرمانی دست یافت و پس از آن سریال ناکامی فوتبال ایران آغاز شد. اوج این ناکامی در سال 2014 رخ داد جایی که ایران در گروه 3 تیمی با ویتنام و قرقیزستان همگروه بود و در شرایطیکه 2 تیم از گروه صعود میکرد ایران بین 3 تیم سوم شد و از مسابقات حذف شد.