معمایی که مهدی تاج باید حل کند؛ «الگوریتمت را نشان بده»
به گزارش فوتبال 360، هیاترئیسه فدراسیون فوتبال در اواخر سال گذشته و بعد از برگزاری انتخابات، دستخوش تغییر و تحولات مهمی شد؛ هر چند که کرسی ریاست همچنان در اختیار مهدی تاج است و اگر اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد، او تا روز یازدهم اسفندماه 1407 سکان مدیریت فدراسیون را در اختیار خواهد داشت. اعضای هیاترئیسه قبلی در شرایطی تودیع شدند و معارفه جانشینان آنها انجام پذیرفت که در طول 4 سال اخیر همواره در زمینه انتخاب سرمربیان تیمهای ملی از عبارات و کلمات جالبتوجهی به کار برده میشد.
اعضای هیاترئیسه و مدیران ارشد فدراسیون فوتبال در کنار چهرههای فعال در کمیته فنی فدراسیون سعی داشتند تا با استفاده از عباراتی چون «الگوریتم» و «دستورالعمل»، انتخابهای خود برای هدایت تیمهای ملی در عرصههای مختلف (زنان و مردان) را توجیه کنند. با این وجود، نگاهی دقیقتر به شرایط تیمهای ملی بهویژه در حوزه زنان نشان میدهد که شایستهگزینی، مشی مدیران فدراسیون فوتبال نبوده و شاید در اینباره بهتر باشد شفافسازی کنند که الگوریتم و دستورالعملشان بر چه اساسی تنظیم شده که خبری از شایستهگزینی نیست!
اعتماد دوباره به مریم آزمون؛ شایستهگزینی فقط در حد حرف و ادعا!
تیم ملی فوتبال زنان در اختیار مریم آزمون است؛ سرمربیای که در عرصه ملی و باشگاهی، افتخار ویژه و جالبتوجهی ندارد و شاید مهمترین دستاورد دوران سرمربیگری او صعود به دور دوم انتخابی المپیک باشد که پیش از او هم در عرصه ملی بهدست آمده بود. در سوی مقابل، ثبت 12 بازی پیاپی بدون برد که بدترین رکورد تاریخ تیم ملی فوتبال زنان ایران است در کنار ثبت بیشترین سقوط در رنکینگ فیفا، در دوره سرمربیگری مریم آزمون رخ داده و در چنین شرایطی مشخص نیست که براساس کدام پارامتر، آزمون شایسته ادامه حضور در تیم ملی فوتبال زنان شناخته شده است!
مهدی تاج بعد از انتخاب دوباره به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال، نشستی اختصاصی با مریم آزمون داشت و گفته میشود در این جلسه، صحبتها در زمینه تمدید قرارداد آزمون انجام پذیرفته است. مسلماً چنین اقدامی آنهم در آستانه مسابقات انتخابی جام ملتهای آسیا نشان میدهد که برخلاف وعدههای شایستهگزینی، مهدی تاج و تیم مدیریتی چنین رویکردی ندارند و وعدههایشان پوچ و بیسرانجام ست. بدونشک استخدام سرمربی خارجی و یا اعتماد به چهرههایی چون مرضیه جعفری و مریم ایراندوست که به مراتب رزومه قویتری نسبت به مریم آزمون دارند، میتواند شایستهگزینی فدراسیون را نشان بدهد اما خبری از این سیاست از جانب مدیران ارشد فدراسیون نیست!
تاج، مظفر را نخبه خواند و دوباره به سلیمانی اعتماد کرد!
تاج و تیم مدیریتی او در عرصه فوتسال زنان هم چنین رویکردی دارند. در حالی قرار است قرارداد همکاری فروزان سلیمانی با تیم ملی فوتسال زنان تمدید شود و او در جام ملتهای آسیا 2025 روی نیمکت تیم ملی بنشیند که این سرمربی در طول یکدهه اخیر نتوانسته هیچ موفقیت چشمگیری در عرصه ملی و باشگاهی بهدست آورد. فدراسیون فوتبال نهتنها به مربیان جوانی که در سالیان اخیر شکوفا شدهاند و خودنمایی کردهاند، پشت کرده و از انتخاب چهرههایی مثل فاطمه شریف، نیلوفر اردلان، پریسا امامیزاده و نرگس علوانی سر باز زده، بلکه حالا نسبت به بازگرداندن شهرزاد مظفر به تیم ملی هم بیتوجه است.
مظفر که پایهگذار نسل طلایی فوتسال زنان بود، بعد از دوره موفقی که در کویت گذراند و توانست تیم ملی این کشور را بسازد، حالا به ایران بازگشته و در شرایطیکه انتظار میرفت مدیران فدراسیون به سراغ انتخاب او بروند اما چنین اتفاقی قرار نیست محقق شود؛ آنهم در شرایطیکه اخیراً مهدی تاج در یک همایش خصوصی، تعریف و تمجیدهای ویژهای را از شهرزاد مظفر انجام داده بود اما مشخصاً گفتار و عمل تاج و همکیشان او در فدراسیون یکسان نیست و شایستهگزینی در فدراسیون تحت مدیریت او اولویت ندارد.
مطیع ما باشید، شایسته بودن ملاک نیست!
مهدی تاج با توجه به تحرکات اخیر بهثبت رسیده در حوزه زنان، بهتر است شفاف کند که الگوریتم و دستورالعملی که بارها از آن در زمینه انتخاب سرمربیان ملی یاد میشد، چه المانها و پارامترهایی دارد که شایستهها نمیتوانند در آن الگوریتم قرار گیرند اما چهرههایی با رزومه ضعیفتر، در این الگوریتم قرار میگیرند. آنطور که به نظر میرسد، تبعیت از سیاستهای کلی فدراسیون و مطیعبودن ارجح بر شایستگی فنی است؛ چرا که حتی یک مصاحبه انتقادی از سیاستهای ضعیف فدراسیون در حوزه زنان در طول سالیان گذشته از سوی مریم آزمون و یا فروزان سلیمانی دیده نشده و شاید همین این گزاره بیش از پیش چرایی تداوم حضور آنها در تیمهای ملی با وجود عدم شایستگی فنی را نمایان سازد!