«امید گل» یک معیار قابل اتکاست؟/ بار اشتباه روی دوش آمار
به گزارش فوتبال 360، در سالهای اخیر، هرگاه بحثی در جهت رقم خوردن یک نتیجه ناعادلانه شکل میگیرد، بحث «امید گل» به میان میآید و هواداران و کادرفنی تیم بازنده به سراغ امید گل بالای تیمشان در آن مسابقه میروند.
هواداران در اینجور مواقع عمدتا به این نکته اشاره میکنند تیم با وجود به ثمر رساندن یک گل (برای مثال)، امید گل بالای 3.0 داشته. بنابراین شکستش پذیرفتنی نیست و آنها را باید بابت عملکردشان تحسین کرد و مستحق برد دانست.
اما آیا واقعا میتوان بابت امیدگل بالا برای بازیکنان تیم بازنده ایستاده کف زد؟
دقت به امید گل یک تیم بدون درنظر داشتن عوامل کلیدی دیگر، غلط است. برای مثال، آمار امید گل، به فرصتطلبی مهاجمان توجه نمیکند و قدرت بلاک بازیکنان و واکنشهای ماهرانه دروازهبانها در این عدد تاثیرگذار نیست.
با دانستن این نکتهها، میتوان اشارات خوبی به امیدگلها تیم داشت اما باید این نکته را در نظر گرفت یک تیم به صرف امیدگل بالاتر از تیم رقیبش، مستحق پیروزی در آن مسابقه نیست و اگر پیروز نشده، نباید این شکست را به بدشانسی مرتبط کنیم و کمدقتی مهاجمان قدرنشناس را عاملی تاثیرگذار در این ناکامی بدانیم.
علاوه بر این میتوان به امید گل پنالتی اشاره کرد که در اکثر وبسایتها با امید گل: 0.74، سنجیده میشود اما قطعا تورنمنتی که بازیکن در آن پنالتی میزند، نتیجه بازی در لحظه ضربه پنالتی، دقیقه اعلام پنالتی، میزبان یا میهمان بودن تیم صاحب پنالتی و البته دروازهبان درون دروازه از عواملی است که امید گل قادر به محاسبه آنها نیست.
با گذر زمان، آمارهای مربوط به این شاخصه درحال پیشرفت است و در سالهای آینده قطعا فاکتورهای بیشتری درنظر گرفته میشود. اما اکنون با وضعیت کنونی، «امیدگل» را باید یک آمار مربوط به احتمال گل شدن شوتهای بازیکنان در یک بازی دانست و نمیتوان آن را مبنای سنجش برای برتری یک تیم دانست.