شطرنجیپوشان چگونه قدرت خود را تثبیت کردند؟ / 2 گام تا جاودانگی
به گزارش فوتبال ۳۶۰، کرواسی تنها یک مسابقه با صعود به دومین فینال متوالی جام جهانی فاصله دارد و شاگردان دالیچ ممکن است به دومین تیم تاریخ (بعد از آلمان ۲۰۱۴) تبدیل شوند که در یک دوره از جامجهانی هم برزیل و هم آرژانتین را به خانه میفرستد. عملکرد درخشان کرواسی در مسابقه دوم دور حذفی مقابل برزیل بار دیگر شایستگی این تیم جنگنده را به همه ثابت کرد. مسابقهای که با فشار مداوم سلسائو روی دروازه لیواکویچ دنبال شد؛ مقاومت کرواتها تا وقتهای اضافه و گل مهارنشدنی نیمار ادامه داشت؛ گلی که خیلی زود با ضربه استثنایی پتکوویچ پاسخ داده شد تا کار به ضربات پنالتی بکشد. قصهای تکراری در تورنمنتهای اخیر؛ کرواسی بازی را به ماراتن تبدیل میکند و معمولا آخر کار برنده است.
بیشترین رشد در کوتاهترین مدت
بررسی تاریخ 30 ساله فوتبال این کشور، صحنههای درخشانی از اوجگیری اعجابآور کرواسی در فوتبال جهان را به ما نشان میدهد. بعد از فروپاشی یوگسلاوی، کرواسی در تابستان ۱۹۹۲ به عضویت فیفا درآمد و فقط ۶ سال طول کشید تا اولین شگفتی و عملکرد غیرمنتظره را به ثبت برسانند؛ وقتی نخستین جام جهانی تاریخ این کشور با کسب ردۀ سوم در خاک فرانسه به پایان رسید. از ۱۴ تورنومنت معتبری که امکان حضور در آن وجود داشته، کرواسی تنها ۲ بار جواز حضور به دست نیاورد؛ یورو ۲۰۰۰ و جام جهانی ۲۰۱۰. کرواسی با ۴ میلیون جمعیت یکی از کمجمعیتترین کشورهای اروپاست؛ کشور کوچکی که حالا میتواند به چهارمین تیم اروپایی تاریخ تبدیل شود که در ۲ فینال متوالی جام جهانی حاضر بوده؛ (بعد از ایتالیای دهه ۳۰، هلند دهه ۷۰ و آلمان دهه ۸۰).
مثلث تجربه
کرواسی تیمی است که معمولا با رویکرد صبورانه و کنترلشده توپ را بین خطوط حرکت میدهد و لاورن و واردیول به عنوان مدافعان مرکزی پابهتوپ نقش ویژهای در طراحی بازی دارند. هرچند کلید اصلی سبک بازی خاص کرواسی در مثلث پرسنوسال خط میانی نهفته است. مودریچ، کواچیچ و بروزویچ انگار با یک طناب به یکدیگر متصل شدهاند و همکاری مکرر آنها با پاسهای کوتاه و حساب شده باعث حمایت از قسمتهای مختلف زمین میشود. بیشتر رکوردهای فردی ترکیب کرواسی به همین ۳ بازیکن اختصاص دارد. بروزویچ رکورد بیشترین پاس سالم (۴۱۹) و بیشترین حضور در حملات جریان بازی (۲۲) را به خود اختصاص داده در حالی که مشترکا با مودریچ رکورد بیشترین بازپسگیری توپ (۳۹) در جام را در اختیار دارند. کواچیچ به آمار بیشترین تکل (۱۵) و بیشترین پاس گل مورد انتظار (۱.۰۹) دست یافته. مثلثی که روی هم ۹۵ سال سن و ۳۳۱ بازی ملی در کارنامه دارد، ارزشمندترین اهرم کرواسی برای حضور مجدد در جمع ۴ تیم برتر فوتبال جهان بوده و مسلما برگ برنده دالیچ در بازی امشب مقابل آرژانتین خواهند بود. مودریچ تاکنون در ۱۷ مسابقه جام جهانی و ۳۰ مسابقه در تورنومنتهای معتبر حاضر بوده و میتواند به تنها بازیکنی در 30 سال اخیر تبدیل شود که در سن بالای ۳۷ سال در ۶ مسابقه جام جهانی در ترکیب اصلی تیمش قرار گرفته. ترکیب ۱۱ نفره کرواسی با میانگین سنی ۲۹ سال و ۱۷۹ روز سومین تیم مسن جام بوده.
تاکتیکهای دفاعی
هافبکهای کناری، یعنی پریشیچ و پاشالیچ رویکرد رو به عقب دارند و معمولا از 2 مدافع کناری یعنی سوسا و یورانویچ حمایت میکنند؛ اتفاقی که در مسابقه بزرگ تیم در برابر برزیل بارها دیده شد. برتری نفری در کنارهها، راه رافینیا و آنتونی را در سمت راست برزیل سد میکرد و از سوی دیگر یورانویچ و پاشالیچ در مقابل حرکات تکنیکی وینیسیوس ایستادگی میکردند. مسلما یکی از موثرترین موفقیتهای کرواسی در بازی قبلی، جلوگیری از خلاقیت وینیسیوس و بستن راههای ورود و خروج توپ به سمت او بود؛ به گونهای که بال رئال مادرید تنها ۱۴ بار توسط همتیمیهایش صاحب توپ شد و بسیاری از ۲۲ لمس توپ او در جریان بازی در قسمتهایی از زمین بود که تمایلی به حضور در آن نداشت؛ یعنی در مناطقی دور از دروازه حریف که او قادر به استفاده از خلاقیت خود در حمل توپ نبود. با تمام این ترفندهای تاکتیکی، بداقبالی مهاجمان برزیل هم در پیروزی تاریخی جمعه بیتأثیر نبود؛ گل نیمار در وقتهای اضافه روی دهمین شوت در چارچوب طلاییپوشان به دست آمد و لیواکویچ، دروازهبان قهار و الهامبخش کرواسی، یکی از بهترین بازیهای عمرش را با ۱۰ مهار به ثبت رساند. در حمله بیشتر تلاشهای تیم مبنی بر نفوذ از کنارهها و ارسال توپ است. به گونهای که ۸۱ درصد از فعالیتهای هجومی تیم از 2 طرف بوده.
عبور از سد مسی
روشن است که مهمترین مانع مقابل شاگردان دالیچ در راه صعود به فینال کاپیتان نامدار آرژانتین است که این روزها باانگیزه فراوان به سمت تنها افتخار نداشتهاش حرکت میکند. کرواتها برای مهار مسی باید برنامه ویژهای داشته باشند؛ شبیه کاری که در مقابل وینیسیوس پیاده کردند. در دور گروهی جام جهانی قبلی و در جریان پیروزی خیرهکننده ۳ بر صفر کرواسی مقابل آرژانتین، آنها در به حاشیه راندن مسی کاملاً موفق بودند. مسی در آن مسابقه تنها یک بار به سمت دروازه شوت زد و کمتر از هر بازی دیگری در جام بیستویکم، لمس توپ (۴۹) و پاس (۲۴) به ثبت رساند. این مسابقه آمار کمترین شوت و لمس توپ مسی در تاریخ جام جهانی را رقم زد. مسی معمولا علاقهمند است که در سمت راست صاحب توپ شود که این باعث خواهد شد کراماریچ هم کنار سوسا و پریشیچ اجازه خلاقیت به مسی ندهد. در مسابقه قبلی مقابل برزیل هیچ یک از ۳۳ لمس توپ کراماریچ در محوطه جریمه حریف نبود و بیش از نیمی از آنها در سمت راست نیمه زمین تیم مقابل بوده.
پادشاهان پنالتی
از ۶ مسابقه حذفی اخیر کرواسی در جام جهانی ۴ مسابقه به ضربات پنالتی کشیده که آنها در هر ۴ مسابقه سربلند بیرون آمدهاند و نقشه اصلی آنها در مقابل آرژانتین نیز کشاندن بازی به ضربات پنالتی خواهد بود. دفع پنالتی رودریگو، لیواکویچ را به سومین دروازهبان تاریخ تبدیل کرد که در یک دوره جام جهانی ۴ پنالتی آخر مسابقه را مهار میکند. ۴ مهار و تنها ۳ پنالتی گل شده از مجموع ۸ پنالتی. آمار کرواسی فوقالعاده است اما نکته اینجاست که تنها تیمی که بیشتر از آنها در تاریخ جام در ضربات پنالتی پیروز شده، آرژانتین (۵) است.