دستپخت جدید فیفا؛ جام جهانی زنان هم ۴۸ تیمی شد
به گزارش فوتبال ۳۶۰، جام جهانی زنان از دوره ۲۰۳۱ به بعد با ۴۸ تیم برگزار میشود و این در حالی است که از ۳۲ تیمی شدن این رقابتها هم مدت زیادی نمیگذرد. این پیشنهاد روز جمعه توسط شورای فیفا تصویب شد.
پادشاهی متحد انگلیس و ایرلند شمالی این رویداد را در سال ۲۰۳۵ میزبانی میکند و تورنمنت شامل ۱۲ گروه ۴ تیمی و بیش از صد بازی خواهد بود؛ با ساختاری مشابه جام جهانی مردان که اخیراً گسترش یافته. گفته میشود فیفا پس از مشورت با کنفدراسیونهای قارهای این تصمیم را گرفته و اعتقاد دارد گسترش مهمترین تورنمنت فوتبال ملی زنان با رشد سریع فوتبال زنان همخوانی دارد.
تعداد تیمهای حاضر در جام جهانی زنان در دوره ۲۰۲۳ در استرالیا و نیوزیلند از ۲۴ تیم به ۳۲ تیم افزایش یافت. این تورنمنت در سال ۲۰۲۷ در برزیل ۳۲ تیم خواهد داشت. ۸ ورزشگاه میزبان جام جهانی ۲۰۲۷ زنان (از جمله ماراکانا در ریو دو ژانیرو) اوایل این هفته تأیید شدند.
ایالات متحده تورنمنت ۲۰۳۱ را میزبانی میکند زیرا هیچ پیشنهاد رقیبی برای میزبانی این رویداد یا رویداد ۲۰۳۵ وجود نداشت. ایالات متحده و انگلیس هنوز بهصورت رسمی بهعنوان میزبان تأیید نشدهاند اما انتظار میرود این موضوع بهزودی رسمی شود.
گسترش جام جهانی زنان به این معناست که تعداد شهرها و ورزشگاههای میزبان بیشتری برای میزبانی از جام ۲۰۳۱ و ۲۰۳۵ مورد نیاز خواهد بود. علاوه بر ومبلی، همپدنپارک و ورزشگاه پرینسیپالیتی کاردیف، ورزشگاههای در حال ساخت مانند ورزشگاه جدید منچستریونایتد و ورزشگاه پیشنهادی ۶۲ هزار نفری بیرمنگامسیتی در صورت ساخت بهموقع، میزبان بازیها میشوند.
فیفا همچنین جمعه یک استراتژی ۳محوری برای فوتبال زنان افغانستان تصویب کرد که شامل تشکیل یک تیم زنان پناهنده میشود.
نهاد جهانی حاکم بر فوتبال، «حمایت خاص برای زنان و دختران در افغانستان» ارائه خواهد کرد؛ آن هم در حالی که محدودیتهای آنجا را در نظر میگیرد. فیفا «فعالیتهای دیپلماتیک و حمایتی با همکاری بازیگران مرتبط» در کشور تحت رهبری طالبان انجام خواهد داد و فرصتهای بازی و حمایت از بازیکنان خارج از کشور را افزایش میدهد.
محور سوم شامل تشکیل تیمی از بازیکنان مهاجر با ملیت افغان است. بازیکنان این تیم میتوانند در بازیهای دوستانه و تورنمنتهای سازماندهیشده توسط فیفا شرکت کنند. این تیم «محیطی حمایتی فراهم میکند و ایمنی و سلامت بازیکنان را در اولویت قرار میدهد.»
با این حال، گفته میشود این تصمیم برای صعود تیمی به جام جهانی ۲۰۲۷ خیلی دیر گرفته شده زیرا افغانستان در مرحله انتخابی ماه ژوئن برای جام ملتهای زنان آسیا ۲۰۲۶ حضور ندارد. تیم پناهندگان برای یک فاز آزمایشی یکساله، سازماندهی خواهد شد و پس از آن، پایداری بلندمدت، اثربخشی و ظرفیت این ساختار برای استفاده در دیگر گروههای پناهنده ارزیابی میشود.
خالده پوپل، بنیانگذار تیم ملی زنان افغانستان گفت: «ما افتخار میکنیم بخشی از تاریخ هستیم و به ایجاد اولین تیم فوتبال پناهندگان فیفا کمک کردهایم. امیدواریم فیفا بتواند قوانین خود را اصلاح کند تا بازیکنان ما بهعنوان تیم ملی زنان افغانستان به رسمیت شناخته شوند.»
آندریا فلورانس، مدیر اجرایی اتحاد ورزش و حقوق گفت: «این اولین گام از سوی فیفا برای ایجاد تیم زنان پناهنده افغان و گواهی بر تلاش بیوقفه و پشتکار بازیکنان زن افغانستان است. با این حال، باید توجه داشت تشکیل این تیم، موضوع تبعیض جنسیتی مداوم توسط فدراسیون فوتبال افغانستان را که همچنان زنان را از بازی کردن منع میکند بهطور کامل از بین نمیبرد.»